Artikkeli | 01/04/2024 00:50:00 | 5 min Lukuaika

Tuomas kannustaa kaikkia metsän lannoitukseen

Metsäasiakasvastaava Tuomas Suvanto muistuttaa, että metsien vastuullisessa hoidossa on tärkeää tehdä toimenpiteitä oikea-aikaisesti ja oikein mitoitettuna. Metsän lannoittaminen oikeaan aikaan on taloudellisesti paras investointi, jonka metsään voi tehdä, hän sanoo. Toimeen kannattaa ryhtyä suunnittelun ja harkinnan kautta. Tuomas auttaa metsänhoidossa ja puukaupassa Nivalassa ja Sievissä. Lue esittely!

Kuka olet?

Olen Tuomas Suvanto, ja olen kotoisin Nivalasta. Asun tällä hetkellä kotipaikallani, jossa tehtiin sukupolvenvaihdos vähän yli kymmenen vuotta sitten. Itselläni ei ole kuitenkaan maataloustoimintaa, vaan olen keskittynyt metsieni hoitoon.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Olen opiskellut metsätalousinsinööriksi Karelia-ammattikorkeakoulussa, josta valmistuin vuonna 2010. Valmistumiseni jälkeen olen työskennellyt metsäpalveluyrityksessä erilaisissa metsäalan tehtävissä ja metsänhoitoyhdistyksellä tie- ja ojatehtävissä, metsäneuvojana ja metsänhoitotöiden työnjohtotehtävissä.

Puunhankinnan tehtävät ovat kiinnostaneet minua kouluajoista lähtien, ja olen tykännyt niistä aina, kun niitä on työkuvaan jollakin tapaa kuulunut. Ajattelen, että monipuolisesta työkokemuksesta ja omasta metsänomistajuudesta on hyötyä metsäasiakasvastaavan tehtävän menestyksekkäässä hoitamisessa.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Kyllä se merkitsee aika paljon. Luonnollisesti olen tehnyt työurani kokonaan metsäalalla. Omistan myös itse metsää, ja pyrin tekemään hoitotöitä itse niin paljon kuin mahdollista ja pitämään metsät hyvässä tuottokunnossa. Myös metsästys- ja koiraharrastus vetävät minua metsään. Olen myös innostunut marjastamisesta viime vuosina.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tuoreena metsäasiakasvastaavana perehdytystä on vielä paljon, mutta aamu alkaa aina sähköpostin tarkistuksella. Työpäivääni kuuluu yhteydenottoja maanomistajien kanssa: samalla sovitaan maasto- tai toimistokäyntejä, joissa käydään läpi maanomistajan puukauppa- ja hoitoasioita. Päiviini kuuluu paljon tarjousten ja kauppojen valmistelua ja tekoa. Työni on siis sopivassa suhteessa sisä- ja ulkotyötä.

Miten vastuullinen metsien käyttö konkretisoituu omassa työssäsi?

Ensimmäisenä mieleeni tulee metsien hoidon ylisukupolvisuus. Suurin osa metsässä tehtävistä toimenpiteistä on sellaisia, että ne vaikuttavat useamman sukupolven ajan – niin hyvässä kuin pahassa. Metsien vastuullisessa hoidossa on tärkeää, että tehdään oikeita toimenpiteitä oikea-aikaisesti ja oikein mitoitettuna. Metsien käytön tulee olla kestävää niin taloudellisesti kuin luonnon kannalta, mutta myös sosiaalisesti ja kulttuurisellisesti.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Itselläni on noin 130 hehtaaria metsää useamman kunnan alueella. Pyrin tekemään hoitotöitä mahdollisimman paljon itse ja loput teetätän. Harvennuksien suhteen pyrin enemmän oikea-aikaisuuteen kuin maksimoimaan puukauppatulon. Kuitenkin suurin osa tuloista tulee sitten päätehakkuuvaiheessa.

Olen innostunut lannoituksista todella paljon. Metsiäni on lannoitettu useamman kymmenen hehtaarin alalta tuhkalla, boorilla ja muilla lannoitteilla niin maa- kuin lentolevityksenä. Itsekin olen levittänyt lannoitteita käsin.

Mikä on mottosi?

Kyllä se taitaa olla perinteinen ”yrittänyttä ei laiteta”. Varsinkin metsänhoidossa tulos voi olla joskus hieman epävarma, mutta suunnittelun ja harkinnan kautta kannattaa ryhtyä toimeen.

Mikä on paras muistosi metsästä?

Taitaa olla ensimmäisen hirven kaataminen aikoinaan tai kun kaadoimme isän ja veljen kanssa suuria kuusia moottorisahatyönä, kun olin vielä aika pieni.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Metsästys ja kalastus kuuluvat harrastuksiini. Lisäksi olen aktiivisesti mukana VPK- ja reserviläistoiminnassa. Myös kunnallispolitiikkaan on tullut eksyttyä mukaan.  

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Kannustan kaikkia metsän lannoitukseen. Oikea määrä oikeaa lannoitetta oikeaan aikaan on taloudellisesti paras investointi, jonka voit metsääsi tehdä.

Katso yhteystietoni ja ota yhteyttä!

Suvanto Tuomas
Metsäasiakasvastaava

Suvanto Tuomas

Lue lisää
 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä

Pitkäjänteisyyttä kannattaa vaalia metsänhoidossa, Jyri muistuttaa
Artikkeli | 12/05/2023 00:50:00 | 3 min

Pitkäjänteisyyttä kannattaa vaalia metsänhoidossa, Jyri muistuttaa

Lue lisää
Etukäteissuunnittelu on aina hyvä asia, Satu sanoo
Artikkeli | 11/28/2023 12:50:00 | 4 min

Etukäteissuunnittelu on aina hyvä asia, Satu sanoo

Lue lisää
Metsänhoidon suositukset x 10
Artikkeli | 8 min

Metsänhoidon suositukset x 10

Lue lisää
Suomalainen puu tuo hyvinvointia
Artikkeli | 1 min

Suomalainen puu tuo hyvinvointia

Lue lisää
Näillä vinkeillä alkuun metsäveroilmoituksen täytössä
Artikkeli | 5 min

Näillä vinkeillä alkuun metsäveroilmoituksen täytössä

Lue lisää