Blogi | 12/16/2022 09:35:48 | 3 min Lukuaika

Kestävä tulevaisuus kasvaa metsissä — uusi Forest Action -raportti kokoaa UPM:n parhaat käytännöt yksiin kansiin

Elina Warsta

Senior Manager, Global Forest Affairs, UPM

Metsien käytöstä puhutaan paljon, eikä syyttä. Energiakriisi kurittaa Eurooppaa, ja puuta poltetaan enemmän. Samalla Euroopan komissio valmistelee asetusta luonnon ennallistamisesta ja unioni aikoo varmistaa, ettei sisämarkkinoilla myydä tuotteita, jotka aiheuttavat metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä.

Huoli luonnosta ja metsien tilasta on aiheellinen. Lähes kolmasosa Suomessa uhanalaisiksi arvioiduista lajeista on metsälajeja. Hiilinielumme ovat pienentyneet, koska metsät kasvavat odotettua hitaammin, ja nielujen laskentatapaa on muutettu. Olisi helppoa ajatella, että maailman metsät pitäisi suojella, eikä niitä saisi enää käyttää. Niin mustavalkoinen ei vastaus kuitenkaan ole: metsiä pitää sekä hoitaa että käyttää kestävästi, suojelu mukaan lukien.

Jopa 90 prosenttia maailman metsäkadosta johtuu siitä, että metsiä on muutettu maatalousmaaksi. Metsä- ja luontokatoa voimistavat ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt, jotka heikentävät viljelysatoja ja edesauttavat kasvintuholaisten ja tautien leviämistä. Sen lisäksi, että vaalimme hiilinieluja, meidän on käännettävä maailmanlaajuiset päästöt laskuun nopeasti, tämän vuosikymmenen aikana. Se vaatii lähes täydellistä irtautumista fossiilitaloudesta ja edellyttää metsien aktiivista hoitoa ja käyttöä. Tarvitsemme uusiutuvia vaihtoehtoja uusiutumattomien tilalle.

Metsien vastuullinen käyttö on jatkuvaa tasapainoilua hiilensidonnan, luonnon monimuotoisuuden, vesistöjen, maaperän ja ihmisten hyvinvoinnin välillä. Julkaisimme alkuvuodesta 2022 uuden Forest Action -metsävastuullisuusohjelman, jossa nämä viisi näkökulmaa yhdistyvät. Ohjelman puitteissa tuetaan petolintujen pesimistä, leikataan päästöjä, ennallistetaan vesistöjä, torjutaan maaperän köyhtymistä, luodaan taloudellista hyvinvointia ja luotsataan lukemattomia projekteja, jotka tähtäävät siihen, että metsiä käytetään paremmin ja kestävämmin. Olemme esimerkiksi päättäneet kaksinkertaistaa lahopuun määrän UPM:n omistamissa metsissä Suomessa, ja myös lehtipuiden määrä on päätetty tuplata, jotta metsät olisivat monimuotoisempia ja sopeutuisivat paremmin muuttuvaan ilmastoon. Suosittelemme samoja toimia yksityisille metsänomistajille, kun he suunnittelevat omien metsiensä hoitoa ja käyttöä yhdessä ammattilaistemme kanssa.

Forest Action -ohjelma kokoaa kaikki UPM:n metsiin liittyvät vastuullisuustavoitteet ja -teot saman sateenvarjon alle, ja edistää toimien toteuttamista kaikilla puunhankinta-alueillamme: Pohjois-Euroopassa, Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Uruguayssa. Juuri julkaistussa Forest Action -raportissa esittelemme tavoitteista ja teoista keskeisimmät. Toiveena on, että nälkä kasvaa syödessä: työstä kertomalla vahvistamme vastuullisuuteen liittyvää osaamista ja ymmärrystä sekä innostamme aloittamaan uusia hankkeita. Samalla voimme rohkaista muita metsänomistajia uudistamaan metsänhoitoa ilmasto ja monimuotoisuus edellä. Tässä työssä kopiointi on sallittua, sillä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan mahdollisimman monen metsänomistajan panos.

Metsät ovat hiilinieluja ja korvaamaton koti lukemattomille lajeille. Ne ovat myös ehtymätön lähde uusiutuvalle materiaalille, jota ilman emme voi rakentaa kestävää yhteiskuntaa.

Tutustu UPM Forest Action -metsävastuullisuusohjelmaan ja lataa Forest Action -raportti täällä.

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää
Blogi | 2 min

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Lue lisää
Lehtipuiden lisääminen parantaa puuston kasvua, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastokestävyyttä
Artikkeli | 3 min

Lehtipuiden lisääminen parantaa puuston kasvua, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastokestävyyttä

Lue lisää
Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää