UPMMetsä

Tuore metsänomistaja otti tilanteen haltuun

Timo Hautala on tuore keskisuomalainen metsänomistaja, joka haluaa, että metsähommat hoituvat päivätyön ohessa. UPM kumppanuusasiakkuus sopii tilanteeseen hyvin.

 

Kun suvussa on metsää, kenellekään ei tule yllätyksenä, että jonain päivänä nuorempienkin sukupolvien pitää perehtyä metsäasioihin tarkemmin.

Timo Hautala suoritti nuorena metsurin ammattitutkinnon, mutta havaitsi, että hänellä ei ole sen työn vaatimaa silmää. Hautalasta tulikin kaupan alan ammattilainen – ja hiljattain myös metsänomistaja, kun hän peri metsää sedältään.

– En ollut juuri valmistautunut metsänomistajuuteen, mutta olen luottanut siihen, että saan neuvoja isältäni ja palveluja metsäalan ammattilaisilta, Hautala sanoo.

Isältä on odotetusti tullut apua, mutta Hautala halusi lisäksi tehdä UPM:n kanssa kumppanuussopimuksen. Paikallisten yhteyshenkilöiden kanssa henkilökemiat pelasivat hyvin ja UPM:n tarjoama tietotaito sai Hautalan vakuuttuneeksi.

– Kumppanuussopimus vaikutti helpolta vaihtoehdolta, jonka ansiosta metsähommien pähkäilyyn ei tarvitse käyttää liian paljon aikaa, vaan saan ne hoitumaan oman työni ohessa, Hautala perustelee päätöstään.

Hautala asuu Jyväskylässä, lähellä kuntarajan toisella puolella Muuramessa sijaitsevia metsiään. Vaikka kumppanuussopimuksen palvelut tehdään tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella, Hautala on ollut itsekin mukana muun muassa miettimässä metsänhoidon tarpeita ja tulevia toimenpiteitä. Samalla on kasvanut ymmärrys siitä, mikä on oman metsän kokonaistilanne.

– Metsäasiakasvastaava on osannut selittää asiat niin maalaisjärjen mukaisesti, että minäkin ymmärrän, mistä on kyse ja mitä pitää tehdä. Nyt alkuun on hoidettu muun muassa kiireellisiä raivauksia ja istutuksia, Hautala kertoo.

Vaikka Hautala on metsänomistajana uusi, hän ajattelee ja suunnittelee pitkälle tulevaisuuteen. Kun metsää hoidetaan nyt, siitä on hyötyä tuleville sukupolville. Hautalan lapset ovat siinä iässä, että lähivuosina he pääsevät jo tutustumaan metsätöihin. Hautala arvelee, että metsänistutukseen osallistuminen voisi olla hyvä tapa aloittaa.

– Istutushommia olen itsekin aikanaan isän metsässä tehnyt, paljonkin, ja niillä tienasin muun muassa ensimmäisen henkilöautoni, Hautala naurahtaa.

Timo Hautala omassa metsässään: ”On paras luottaa ammattilaisen apuun.”

 

 

Lue lisää kumppanuudesta