UPMMetsä

Sahaa raivaussahalla turvallisesti

Minkälaiset turvavarusteet raivaussahatöissä tulisi olla? Mitä muuta olisi hyvä muistaa turvallisuudesta? Ammattimetsuri kertoo videolla tärkeimmät asiat raivaussahatöiden turvavarusteista. Katso video!

 

1. Minkälaiset turvavarusteet raivaussahaa käytettäessä tulee olla?

Kypärä, kuulonsuojaimet, silmäsuojain sekä pitävät kengät ja käsineet. Kypärä tulee säätää niin, ettei se heilu.

Silmien suojaus on erityisen tärkeää. Visiiri suojaa esimerkiksi oksilta, suojalasit taas pöllyävältä puupurulta. Aina kun on mahdollista, pitää käyttää sekä suojalaseja että kypärän visiiriä.

Kengissä on oltava pitävät, kuvioidut pohjat. Nauha¬kengät tukevat nilkkaa paremmin kuin kumi-saappaat. Varvassuoja varjelee jalkaa, jos saha leikkaa vahingossa kenkää tai puunranka tipahtaa kengän päälle. Hyvä varuste ovat myös viiltosuojahousut.

Käsineissä on oltava pitävä pinta, jotta sahasta saa hyvän otteen. Käsineiden tulisi myös pitää vettä.

2. Mitä muuta raivaussahan käyttäjän tulee muistaa?

Mukana pitää aina olla puhelin, joka on ladattu täyteen. Kun on yksin metsässä, se on ainut keino hälyttää apua. Kannattaa myös kertoa etukäteen, minne on menossa.

Autossa on oltava ensiapulaukku tapaturmien ¬varalta. Ensiapusidettä tulee aina kantaa mukana metsällä.

3. Miten varmistetaan turvallinen työskentely sahan kanssa?

Raivaussahan kantovaljaat tulee säätää omalle kropalle sopiviksi niin, ¬etteivät ne purista. Sahaa ei pidä ¬viritellä, esimerkiksi sektorisuojaa ei saa poistaa. Laitteisiin asennetut turvavälineet ovat tärkeitä.
Raivaussahan terän kuntoa tulee seurata. Kun ¬ehjää terää heläyttää metallilla, se soi kauniisti. Rikkinäinen tai kulunut terä pitää vaihtaa heti.

Jos työskentelee toisen ihmisen kanssa metsässä, täytyy pitää ainakin 20 kymmenen metrin -suojaväli. Jos havaitsee ihmisen tulevan paikalle, saha pitää heti sammuttaa.

 

Artikkeli on aiemmin julkaistu Metsän henki 1/2020 -lehdessä.