UPMMetsä

Makkara ja nokipannukahvit – siinä on Mikon resepti ikimuistoiseen metsäretkeen

09/19/2019 12:29:21

Metsäasiakasvastaava Mikko Pasanen ei ikinä kyllästy metsään. Mikko on työskennellyt metsurina, asiantuntijatöissä ja metsäpalveluyrittäjänä. Vapaa-ajallaan hän metsästää, hiihtää ja ulkoilee perheensä kanssa. Mikko auttaa kaikissa puukaupassa ja metsänhoitoasioissa Viitasaarella. Lue esittely!

Kuka olet?

Olen kotoisin luonnonkauniista Konneveden pitäjästä Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajamailta. Puolisoni lisäksi kaksi tytärtäni ja Kuru-koira pitävät huolen siitä, ettei aika käy pitkäksi vapaa-ajallakaan. Asumme nuorten männiköiden ympäröimässä hirsitalossa lähellä kalaisaa vesistöä.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Metsätalousinsinööriopintojen jälkeen jatkoin yliopiston puolelle, josta valmistuin myös metsänhoitajaksi. Metsurin ammattitutkintoni auttaa myös ymmärtämään, kuinka tärkeää ja merkityksellistä työtä metsässä tehdään. Metsätöiden lisäksi olen tehnyt aiemmin monipuolisia metsäalan suunnittelutöitä useammalle työnantajalle. Metsäpalveluyrittäjänä toimin viimeisimmät kymmenen vuotta. Nyt työskentelen UPM Metsän metsäasiakasvastaavana Viitasaaren metsäpalvelutoimistossa. Toimialueeni on Viitasaari.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Metsä on minulle rauhoittumisen tyyssija. On upeaa katsella alati muuttuvia olosuhteita. On vuodenajat, vuorokaudenajat ja erilaiset säätyypit. On ihmeellistä, kun samakin paikka näyttää erilaiselta joka kerta. Metsässä olen hiihdellyt pikkupojasta lähtien, olipa sitten ollut latuja tai ei. Illan hämärtyessä uppoudun mielelläni vaikkapa Hannu Hautalan Kuusamon metsissä kuvaamiin ja kirjoittamiin teoksiin.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Metsäasiakasvastaavana tärkein tehtäväni on huolehtia metsänomistajien kokonaisvaltaisesta palvelusta. Työpäiväni aikana olen yhteydessä metsänomistajiin niin puun myyntiin kuin metsähoitotöihinkin liittyvissä kysymyksissä. Metsänomistajien tapaamiset pyrin sovittelemaan asiakkaan toiveen mukaan joko aamu- tai iltapäivään. Auto, puhelin ja maastomikro matkatulostimineen ovat tärkeimmät työkaluni.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Olen osaomistaja pienehkössä metsätilassa. Raivaussahaa tulee ”ulkoilutettua” vuosittain muutaman hehtaarin verran.

Mikä on mottosi?

Yli kaksikymmenvuotisen urani aikana metsäalalla olen oppinut: ”on parempi olla suunnilleen oikeassa kuin tarkalleen väärässä”.

Mikä on paras muisto metsästä?

Ensimmäisenä mieleeni muistuu kevättalvinen hiihtovaellus kallioisen mäen laelle. Aihkimäntyjen välistä löytyneeseen tervaskantoon viritimme tulet ja keitimme nokipannukahvit, joimme kuumaa mehua ja paistoimme makkarat. Tai siis isäni ja enoni tekivät tulet, serkkuni ja minä olimme alle kymmenvuotiaita.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Tätä nykyä vapaa-aikani kuluu hirvikoiraharrastuksen ja syksyisin hirvenmetsästyksen parissa. Talvisin tulee paljon hiihtokilometrejä vanhemman tyttäreni vanavedessä. Pelailen myös erinäisiä pallopelejä, ja olen viime vuodet ollut aktiivisesti mukana urheiluseuratoiminnassa. Kesäisin saatan rantautua uistelemaan, mutta vain hyvällä säällä.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Tärkeimmiksi vinkeiksi nostaisin jalostustaimesta kasvatetun taimikon varhaisperkauksen ja oikea-aikaisen ensiharvennuksen. Näillä toimilla metsänomistaja turvaa metsänsä arvokasvun. Toisen harvennuksen yhteydessä tehtävän kasvatuslannoituksen positiivista vaikutusta metsän tuottamaan korkoon on vaikea löytää mistään muualta. Päätehakkuukypsissä metsiköissä tuotto voi olla usein negatiivinen: näissä ei kannata odotella vaan uudistaa pikaisesti hintapiikkejä odottamatta. Tasaisesti myymällä saa pitkässä juoksussa parhaan tuloksen.

Ota yhteyttä!

Mikko Pasanen
p. 040 6528071
mikko.pasanen@upm.com


UPM Metsä Viitasaaren metsäpalvelutoimisto

Keskitie 7
44500 Viitasaari

Hae yhteystietoja

Täältä löydät oman alueesi metsäasiakasvastaavan yhteystiedot.

 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä

Kaisa metsästää koiriensa kanssa - kutoo vapaa-ajalla myös mattoja
Uutiset | 08/30/2019 07:00:56 | 3 min

Kaisa metsästää koiriensa kanssa - kutoo vapaa-ajalla myös mattoja

Lue lisää