Mika tykkää kalastaa: ”Kalaa saa muualtakin kuin kaupan tiskiltä”

08/12/2019 09:23:00

Metsäasiakasvastaava Mika Vahtilaa viehättää kalastuksessa ajatus, että saa itse hankkia ruokaa pöytään. Vapaa-ajallaan Mika viettää paljon aikaa luonnossa ja tekee metsätöitä. Mika auttaa metsänhoidossa ja puukaupassa Salossa ja Somerolla. Lue esittely!

Kuka olet?

Hei! Olen Mika Vahtila ja työskentelen metsäasiakasvastaavana Salon metsäpalvelutoimistolla. Toimialueeni ovat Salon pohjoisosat ja Somero. Olen kotoisin Kanta-Hämeen Tammelasta, missä asun tälläkin hetkellä.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Olen opiskellut metsänhoitajaksi Helsingin yliopistossa ja toiminut UPM Metsällä kesäharjoittelijana puunhankinnan tehtävissä. Metsäasiakasvastaavan työ on luonteva jatkumo jo opintojen ohessa saatuun metsäalan kokemukseen.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Ensimmäiset muistoni metsästä liittyvät partioharrastukseen: maastossa liikkuminen ja teltassa majoittuminen jättivät minuun nuorena lähtemättömän vaikutuksen. Harrastuspohjalta muodostunut metsäsuhteeni on muuttunut myöhemmin ammatillisemmaksi. Metsä on minulle nykyisin sekä työ- että virkistyspaikka. Metsän rauha ja toisaalta luonnon äänet ovat parasta sielun ravintoa.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tyypillisen työpäiväni aloitan tarkistamalla, onko metsänomistajilta saapunut uusia yhteydenottopyyntöjä. Tilanteen mukaan joko käsittelen ensin yhteydenottopyynnöt tai valmistaudun suoraan jo aikaisemmin sovittuun tapaamiseen. Maastopäivän päätteeksi varaan aikaa myös toimistotöille. Tällöin saan tallennettua työpäivän aikana tehdyt havainnot tietojärjestelmiin, kun asiat ovat vielä tuoreessa muistissa.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Omistan yhdessä veljeni kanssa maa- ja metsätilan. Sukutilaamme on hoidettu jo pitkän aikaa perheen kanssa ja alan ammattilaisiin tukeutuen. Teemme metsänhoitotyöt pääasiassa omin voimin, mutta puunkorjuu rajoittuu yleensä vain energiapuun keruuseen. Nykyisin asun lähellä tilaa, joten omien metsien hoito käy vaivattomasti.

Mikä on mottosi?

Pitkäjänteisyys tuottaa tulosta.

Mikä on paras muisto metsästä?

Paras muistoni metsästä ajoittuu kesään 2016. Innostuin kokeilemaan hirren veistoa ja kesäiltojen tuloksena vanhoista myrskytuhopuista syntyi laavun runko. Paras hetki oli se, kun laavulla metsän siimeksessä pääsi sytyttämään makkaratulet ensimmäisen kerran.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Kalastus on ollut aina osa elämääni. Kalastuksessa pidän erityisesti ajatuksesta, että pöydän antimia voi hankkia muualtakin kuin kaupan tiskiltä. Toisaalta kalastuksessa on mukana jännitys siitä, millä hetkellä vieheeseen iskee se odotettu vonkale.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Tärkeintä metsänhoidossa on ylläpitää ajantasainen tieto metsän tilasta. Metsänhoidon kysymyksiin ei ole aina olemassa yksiselitteisiä vastauksia: metsänhoidollisia toimenpiteitä voidaan toteuttaa eri tavoin riippuen metsänomistajan tavoitteista. Parhaiten metsänhoidolle asetetut tavoitteet pystytään saavuttamaan laatimalla metsäsuunnitelma yhdessä metsäammattilaisen kanssa.

Ota yhteyttä!

Mika Vahtila
p. 040 660 2061
mika.vahtila@upm.com

 

UPM Metsä Salon metsäpalvelutoimisto
Satamakatu 16
24100 Salo

Hae yhteystietoja

Täältä löydät oman alueesi metsäasiakasvastaavan yhteystiedot.

 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä