UPMMetsä

Puukaupan ammattilainen Jyri käy sählyssä ja mökkeilee

01/09/2019 10:49:16

Vesuri, raivaussaha ja moottorisaha ovat tuttuja Hyrynsalmella metsäasiakasvastaavana aloittaneelle Jyri Toloselle. Jyri on vuosikymmenten varrella nähnyt metsänhoidon ja puukaupan eri vaiheet. Vapaa-ajallaan Jyri pyrkii rentoutumaan muun muassa mökkeilyn ja sählyn parissa. Lue esittelyjuttu!

Puukaupan ammattilainen Jyri käy sählyssä ja mökkeilee

Kuka olet?

Nimeni on Jyri Tolonen ja olen iältäni 54-vuotias. Olen syntynyt ja asunut koko ikäni Hyrynsalmella. Perheeseeni kuuluu vaimon ja aikuisen tyttären lisäksi kaksi kissaa ja koiraa.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Olen koulutukseltani metsätalousinsinööri. Olen työskennellyt UPM:llä vuodesta 1997 asti monenlaisissa tehtävissä Ristijärvellä ja Hyrynsalmella. Lähes puolet UPM:n ajastani olen työskennellyt puunostossa Suomussalmelta käsin. Nyt syksyllä aloitin jälleen metsäasiakasvastaavan tehtävässä UPM Metsän Ristijärven metsäpalvelutoimistolta käsin. Toimialueeni on Hyrynsalmi.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Kasvoin metsäreunassa, josta lähimpään taajamaan oli matkaa 20 kilometriä. Metsä on ollut minulle aina tärkeä ja luonteva ympäristö, niin töihin kuin vapaa-aikaankin liittyen. Nuorempana olin kiinnostunut myös metsästyksestä, jonka merkitys nyttemmin on jäänyt vähemmälle.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Usein työpäiväni ovat työntäyteisiä ja sisältävät monenlaisia tehtäviä. Vastaan ihmisten yhteydenottopyyntöihin, neuvon metsäasioissa, hoidan tarjouksia ja puukauppoja sekä suunnittelen puunkorjuun eri toimia.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Mökin ympärillä oma pieni polttopuu- ja suojametsäpuska, jota hoidan harkiten. Lisäksi syntymäkodissani on metsää, joka on vielä äitini nimissä. Nuorempana hoidin metsää valtaosin itse sahaten aina taimikosta ensiharvennusvaiheeseen. Nykyään rakennukset ympäristöineen ovat meidän neljän sisaruksen yhteinen lomapaikka.

Mikä on mottosi?

Täysillä vaan ei lujaa!

Mikä on paras muisto metsästä?

Lapsuudessani, 1970-luvulla tuli poimittua marjoja. Repullisella lähimetsän mustikoita tai puolukoita sai läheiseltä kyläkauppiaalta tilin, josta osan pystyi jopa säästämään. Vuosien varrella olen nähnyt metsänhoidon vaiheita ja kehitystä. Hyvä muisto metsänhoidon merkityksestä on eräältä kotitilan kuviolta, jonka taimikonhoidon aloitin vesurilla, jatkoin raivaussahalla ja pinta-alaverotuksen siirtymäkaudella harvensin moottorisahalla. Keväiset metson soitimet ovat olleet omanlaisiaan elämyksiä.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Iän myötä oleilun merkitys on korostunut. Pakkosuorittamisen paineet ovat harrastuksissa jääneet menneisyyteen. Pyrin pelaamaan sählyä muutaman kerran viikossa. Lisäksi haluan pysyä kärryillä maailmanmenosta lukemalla sanomalehtiä ja verkkolehtiä silloin kun aikaa riittää. Radio on taustalla päällä lähes koko ajan. Televisiosta seuraan urheilun ohella myös ajankohtaisasioita.

Mitä vinkkejä antaisit puukauppaan?

Oikeaan aikaan tehdyt harvennukset ovat tärkeä osa metsänhoitoa ja puukauppaa.

 

Ota yhteyttä!

Jyri Tolonen
jyri.tolonen@upm.com
p. 0400 380 094

 

UPM Metsä Ristijärven metsäpalvelutoimisto
Aholantie 20
88400 Ristijärvi

 

Hae yhteystietoja

Täältä löydät oman alueesi metsäasiakasvastaavan yhteystiedot.

 

Tutustu Pohjoisen alueen metsaasiakasvastaaviin