Metsä

Vielä ehdit tehdä taimitilauksen, jos olet nopea

7.11.2017

Olethan jo muistanut tilata taimia ensi kevään istutuksiin? Nyt on viimeiset hetket varmistaa, että saat varmasti haluamasi määrän taimia ensi keväänä.

Vielä ehdit tehdä taimitilauksen, jos olet nopea

- Tarvitsemme marraskuussa tiedot tilattavien taimien määrästä, jotta taimitarhamme Joroisissa ehtii ne kasvattaa. Siksi nyt kannattaa olla nopea, kertoo UPM Metsän metsäasiantuntija Mikko Pirilä.

Eniten tilataan kuusentaimia, kertoo Pirilä. Niiden osuus kaikista taimista on ollut jopa 90 prosenttia viime vuosina. Nyt näköpiirissä on myös haastajia kuuselle.
- Koivu on nouseva puulaji. Sitä tilataan yhä enemmän. Kuusi on ollut niin vallitseva viime vuosina, että moni haluaa tasata metsänsä puulajistoa.

Istuttamalla eri puulajeja metsätalouden riskit pienevät.
- Metsän monimuotoisuus tasaa riskiä, jos vaikkapa ilmasto muuttuisi. Myös metsänhoidollisesti on hyödyllistä, että metsässä on useita lajeja.

Miksi taimet kannattaa tilata syksyllä?

- Taimien tilausta ei kannata jättää keväälle. Jos havahtuu vasta huhtikuussa lumien sulamisen jälkeen, että tarvitsee taimia, silloin ei välttämättä enää saa haluamaansa määrää taimia. Myös toimitusajankohta voi siirtyä kesään tai syksyyn.

Taimien istutuskausi alkaa keväällä toukokuun tienoilla. Maan pitää olla täysin sulanut. Taimia tilatessa Pirilä suosittelee miettimään, haluaako ja ehtiikö taimet istuttaa itse.
- Istuttamistyöhön pitää varata aikaa. Meiltä voi halutessaan tilata myös istutuspalvelun. Silloin me istutamme taimet puolestasi.

Näin tilaat taimia

Taimitilauksen tekeminen on helppoa. Se hoituu ottamalla yhteyttä metsäasiakasvastaavaan.
- Hän neuvoo taimitilauksen tekemisessä ja vastaa mielellään kaikkiin istutukseen ja metsänhoidon kysymyksiin. Aina kannattaa pyytää apua ja neuvoja.

 

Katso videolta, miten siemenestä kasvaa taimi: