UPMMetsä

Metsäratkaisuja Twin Peaksissä

11/27/2019 09:06:01

Tunnelma on mystinen, ja ilmanalassa leijuu arvoitus. The Holy -yhtyeen kahden rumpalin luoma psykedeelinen indiekomppi rytmittää tajuntaa vielä yöunienkin jälkeen. Runot kiteyttävät mielen löydöksiä ja rikkovat tavallista ajattelua. Valoteos pysäyttää ja vaihdattaa mielenmaiseman aivan toisaalle. Ja täällä minulla olisi metsäluento. Olenkohan oikeassa paikassa?

Paola Suhosen Superwood-festivaali on saanut inspiraationsa David Lynchin kulttisarjasta Twin Peaks. Twin Peaks on kuvitteellinen puunjalostusteollisuudesta elävä paikkakunta, vähän kuin Suomi pienoiskoossa. Sarja ei kuitenkaan käsittele puunjalostusta, vaan porautuu siellä asuvien ihmismielten syvyyksiin: hyvään ja pahaan, unelmiin ja painajaisiin. Superwood oli taidetta, puhetta, metsää ja halukkaille hiljainen oma hetki meren rannalla. Pintapuolisempi tai syvempi matka itseensä tai ympärilleen, kunkin motivaation ja valmiuden mukaan.

Millaiseksi metsäkeskustelu muotoutuu tällaisessa ympäristössä? Metsä on suomalaiselle niin tavattoman paljon. Se on taloutemme perustan lisäksi oma henkinen kotimme ja kirkkomme, metsälajiemme koti, marja-aittamme, metsästysperinteiden manner, leikkipaikkamme ja kalevalaisen kulttuuriperinnön tyyssija. Voiko nykymuotoinen talousjärjestelmämme ylipäänsä varjella tällaista kokonaisuutta? Muuttuuko herkkyytemme kuulla toisen näkökulmia taidekokemuksien lomassa ja arjesta irrotetussa todellisuudessa?

Omassa viinilasillisen pituisessa esityksessäni kysyttiin: Miten käyttää maata? Tämä kysymys siksi, että siitä tulee nyt puhua. Elämme luonnonvaroista, ja ne ovat rajalliset. Uusiutuvan luonnonvaran kestävä käyttö on kirjattuna reseptinä helppo, mutta vaikeampi toteuttaa. Onko se edes mahdollista?

Minusta on. Suomessa teollisuuden käyttämät puulajit ovat meille jääkauden jälkeen levinneet kuusi, mänty ja koivu. Niitä kasvatetaan niiden luontaisilla kasvupaikoilla, missä ne ovat vuorovaikutuksessa muun alkuperäisen metsäluonnon kanssa. Tämä luo lähtökohdan pitää luonnosta huolta siellä, missä uusiutuvaa raaka-ainetta tuotetaan.

Olemme siirtyneet kohti moniarvoista metsien käyttöä, missä metsiltä pyydetään paljon: puuta, hiilinieluja, metsälajien säilymistä, vesien suojelua, monikäyttöä ja terveysvaikutuksia. Meillä on tietotaito ja tahtotila pitää näistä kaikista huolta. Aina jokin asia metsäluonnossa on hyvin tärkeä yhdelle meistä, ja vastuu kokonaisuudesta on yhteistä viisauttamme.

Vakuutuin, että Superwood oli paras mahdollinen tilaisuus avata metsäkeskustelua UPM Loungessa, esitykselläni ja nuotiokeskustelussa yritysvastuusta. Superwoodin ilmassa leijunut mystisyys muuttui avoimiksi mieliksi ja kokemukseksi yhteisestä metsäagendasta. Tarvitsemme Superwoodia ja muita areenoita, joiden ilmapiiri herkistää toisemme eri osapuolia jalostavaan vuoropuheluun.

Fiktiivisessä Twin Peaksissa tapahtui kauheitakin asioita. On tärkeää, että oikeassa elämässä osaamme pitää huolta sekä toisistamme että luonnosta. On tärkeää osata kuunnella toista, jos viestin kertoja itse kokee sanomansa tärkeäksi.
Ehkä minäkin kuulen toista paremmin, jos osaan nostaa toista jalkaani omasta poterostani. Jalka voi nousta musiikin rytmistäkin.