Taimikonhoidon vastineeksi puuntuotos paranee niin, että sijoitetun rahan saa korkoineen takaisin. Erityisesti talouden nykyisessä tilassa, jossa matalariskisten sijoituskohteiden tuotot ovat niukassa, on taimikonhoidon sijoitustuotto poikkeuksellisen hyvä.
Sijoitustuotto jopa yli 5 prosenttia
Luonnonvarakeskuksen laskelmien mukaan esimerkiksi istutuskuusikoiden taimikonhoitojen sijoitustuotto voi olla yli 5 %, kun työt tehdään oikeaan aikaan. Tuotto syntyy myyntikelpoiseksi kasvavan puun määrän lisääntymisestä sekä sen laadun parantumisesta.
Kun punnitsee hakkuutuloista tai muusta lähteestä säästöön jääneiden rahojen käyttöä, kannattaa ensimmäisenä hyödyntää mahdollisuus investoida oman metsän taimikoiden elinvoimaisuuteen ja tuottavuuteen. Sijoitus on pitkäjänteinen ja erinomaisen tuottoisa.
Nykyisessä korkoympäristössä taimikonhoidon rahoittaminen lainallakin on usein hyvin kannattavaa. Kallein ja huonoin vaihtoehto kaikissa tilanteissa on jättää taimikonhoidot tekemättä.
Vähennä kulut verotuksessa
On hyvä muistaa, että taimikonhoitojen kustannukset ovat metsätalouden verotuksessa vähennyskelpoisia.
Yksityishenkilöiden on myös mahdollista saada pinta-alaperusteista valtion rahoitusta taimikonhoitojen toteutukseen eli Kemera-tukea. Nämä seikat tukevat osaltaan taimikonhoidon taloudellista kannattavuutta.
Tee itse tai pyydä apua
Alkusyksy on hyvää aikaa käydä marjan- ja sienenkeruun ohessa tarkastamassa oman metsän taimikoiden kunto. Mikäli edellisestä käynnistä on vierähtänyt jo useampi kesä, lehtipuuvesakko voi olla kasvanut viljeltyjen puiden pituiseksi vieden niiden elintilaa. Tällöin taimikonhoito on ajankohtainen.
Taimikonhoito soveltuu omatoimisen metsänomistajankin tehtäväksi, mutta yhä useammin raivaussahatyön tekee ammattimetsuri, joka tuntee kullekin taimikolle sopivimman käsittelytavan.