UPMMetsä

Miten tunnistat kirjanpainajan metsästäsi? Lue vinkit tunnistamiseen ja toimimiseen

Kirjanpainajakuoriainen on suomalaisen kuusikon pahin tuholainen. Kuusen kuoren alla muhiva kirjanpainaja lisääntyy tyypillisesti heikkokuntoisissa metsissä, mutta jos kanta pääsee leviämään voimakkaasti, vaarassa ovat myös terveet puut. Metsänomistajan nopea reagointi suojaa taloudellisilta vahingoilta.

Miten tunnistat kirjanpainajan metsästäsi? Lue vinkit tunnistamiseen ja toimimiseen

Tarkistuskierros metsään touko-kesäkuussa

Kirjanpainaja on pieni, alle puolen sentin kokoinen, ärhäkkä kuusen tuholainen, joka nauttii lämmöstä. Lämpimien kesien lisääntyessä, kirjanpainajakanta kasvaa ja ulottuu yhä pohjoisemmille alueille Suomessa. Kirjanpainajat iskevät keväällä, kun lämpötila nousee noin 18 asteeseen. Parveiluaika kestää toukokuun lopusta juhannukseen.

– Tarkistuskierros omassa kuusikossa olisi hyvä tehdä kesäkuun alussa, jolloin on vielä mahdollista välttää tuhon laajeneminen. Tuholaisten merkkejä on hyvä tarkkailla omassa kuusimetsässä säännöllisesti. Jos kuusikon tyvikaarnasta löytyy pieniä pyöreitä reikiä ja ruskeaa purua, kannattaa aluetta seurata ja harkita puukauppaa alueelta, UPM Metsän metsänhoitopäällikkö Jyri Schildt kertoo.

Kirjanpainaja lisääntyy tuulenkaadoissa ja kuusipuutavarassa. Se iskeytyy myös vanhoihin heikentyneisiin puihin sekä auringonpaisteelle alttiisiin reunametsän kuusiin. Lämpiminä kesinä tuhon kohteena ovat erityisesti Etelä- ja Keski-Suomen vanhat kuusikot, jotka ovat joutuneet myrskyjen kohteiksi. Turvassa eivät silloin ole terveet puutkaan.

– Hellekesät edistävät kirjanpainajakannan leviämistä. Kuumimpina kesinä kirjanpainajalle syntyy uusi sukupolvi, jolloin kirjanpainajat iskeytyvät uudestaan vielä elokuussa. Näin tapahtui muun muassa vuosina 2010 ja 2011.

Kirjanpainaja jättää jälkeensä ruskeita purukasoja.

Nopea reagointi minimoi taloudellisia menetyksiä

Metsänomistajan aktiivisuus ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa kirjanpainajatuhojen minimoimisessa.

– Heikkokuntoiset metsät, joiden vastustuskyky on huono, ovat ensisijaisessa vaarassa. Kirjanpainajan aiheuttamien tuhojen torjunta onnistuu parhaiten estämällä tuhon jatkuminen. Tuhojen ennaltaehkäisemiseksi onkin tärkeää ylläpitää metsien elinvoimaisuutta uudistamalla vanhat ja harventamalla nuoremmat metsät. Jo kuolleita puita ei enää kannata korjata, koska ne toimivat kirjanpainajan vihollisten lisääntymispaikkoina.

Feromonipyydyksillä voidaan seurata kirjanpainajien kantaa.

– Kirjanpainatuhoja voi ennaltaehkäistä myös sijoittamalla feromonipyydyksiä kuusikkoihin. Feromonipyydysten tehosta ei ole täyttä varmuutta, mutta niillä voidaan ainakin havaita parveilevien hyönteisten määrä, Schildt ohjeistaa.

Kirjanpainatuhojen kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, sillä aika on kirjaimellisesti rahaa. Metsänomistajan taloudelliset menetykset voivat olla merkittäviä. Kun tukkipuusta maksetaan noin 55 euroa per kuutiometri, niin energiapuusta saa enää kymmenesosan siitä.

Tuholaisten merkkien löydyttyä on hyvä ottaa yhteyttä omaan metsäasiakasvastaavaan. Hän tulee paikalle toteamaan, miten kannattaa toimia.

Näin estät kirjanpainajatuhot

  1. Tarkista kuusikkosi säännöllisesti touko-kesäkuun vaihteessa
  2. Hoida harvennukset ja päätehakkuut ajoissa
  3. Jos löydät kirjanpainajasta merkkejä, ota yhteyttä metsäasiakasvastaavaasi
 

Lue, milloin on hakkuun aika