Sonja vaihtoi uran myynnistä ja taloushallinnosta metsäasiantuntijaksi

02/04/2022 08:26:00

Oman alansa löytänyt metsäasiakasvastaava Sonja Peräkasari on aktiivinen harrastaja. Vapaa-aikana metsään vetävät muun muassa partio ja vaeltaminen. Sonja auttaa puukaupassa ja metsänhoidossa Akaassa, Lempäälässä, Valkeakoskella ja Vesilahdella. Lue esittely!

Kuka olet?

Olen Sonja Peräkasari, ja olen kotoisin Pirkanmaalta Lempäälästä. Nykyisin asun naapurikylässä Viialassa yhdessä avopuolisoni ja koiravanhuksen kanssa.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Ennen metsätalousinsinööriksi opiskelua tein 10 vuoden työuran myynnin ja taloushallinnon parissa. Aloitin aikuisopiskelijana Evolla metsätalousinsinöörin opinnot vuonna 2019, ja valmistun niistä nyt maaliskuussa.

Metsäasiakasvastaavaksi hain UPM:lle ihan ”perinteisen” rekrytointiprosessin kautta monipuolisen työnkuvan innoittamana. Yrityksenä UPM on ollut itselleni tuttu jo lapsesta saakka isäni kautta. Lisäksi tein toisen metsätalousinsinöörin opintoihini kuuluneen harjoittelujakson UPM:lle urakoivassa korjuuyrityksessä.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Metsä on aina ollut itselleni tärkeä paikka harrastamiselle sekä rentoutumiselle. Edelleenkin lähden metsään lenkille, sieneen, hiihtämään tai lumikenkäilemään, kun haluan purkaa stressiä. Itseäni eniten metsässä kiinnostaa sen monipuoliset mahdollisuudet, niin taloudellisesti kuin virkistäytymisen ja luonnontuotteiden keruun näkökulmasta. Pidän tärkeänä sitä, että metsää hoidetaan ja siitä pidetään huolta.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia, joten on todella vaikea määritellä tyypillistä työpäivää. Välillä olen koko päivän maastossa tilakäynnillä tai tekemässä leimikonsuunnittelua, ja välillä taas istun koko päivän toimistossa tietokoneen ääressä. Useimmiten päivät ovat kuitenkin sekoitus näitä molempia, jolloin aamupäivän vietän maastossa ja iltapäivän tietokoneen ääressä.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Itselläni ei ole metsää, mutta avopuolisollani sekä suvullani on metsätiloja, joiden hoitoon olen päässyt osallistumaan. Olen jo useamman vuoden silmäillyt myyntiin tulevia metsätiloja ajatuksena hankkia omaa metsää, mutta vielä ei ole osunut kohdalle sopivaa.  

Mikä on mottosi?

Eihän siinä muuta, kun tekee vaan.

Mikä on paras muisto metsästä?

Mieleen ei tule mitään yhtä yksittäistä muistoa. Roppakaupalla on tullut kerättyä hyviä muistoja erilaisilta retkiltä, vaelluksilta, partioleireiltä ja muilta eräreissuilta. Palkitsevinta on ehkä kuitenkin huikeat maisemat, joiden eteen on ensin tarponut kilometritolkulla rinkka selässä.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Harrastan vapaa-ajallani kuntoliikuntaa lenkkeilyn, hiihdon, melonnan ja muiden vaihtelevien aktiviteettien muodossa. Lisäksi partioharrastus näkyy vapaa-ajassani erilaisina partiopesteinä ja -projekteina.

Vaelluksille ja muille retkille lähdetään avopuolison kanssa aina, kun ehditään. Yritämme kerätä kasaan vierailun kaikissa Suomen kansallispuistoissa, vaikka viime vuosina erämaat ovatkin vetäneet huomattavasti enemmän puoleensa.

Kesäisin aikaa vierähtää lisäksi moottoripyöräilyn ja veneilyn parissa, ja syksyisin yritän lintumetsällä saada jotain muutakin kuin sieniä saaliiksi.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Taimikonhoidot sekä kasvatushakkuut kannattaa tehdä oikea-aikaisesti, eikä pitkittää niin, että metsä pääsee riukuuntumaan. Hyvin hoidettu metsä kestää huomattavasti paremmin tuulen ja lumen kuritusta, eikä niihin iske hyönteistuhotkaan niin herkästi.

 

Katso yhteystietoni ja ota yhteyttä!

Peräkasari Sonja
Metsäasiakasvastaava

Peräkasari Sonja

Lue lisää
 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä

Juho viihtyy vapaa-ajallaan teatterin lavalla
Uutiset | 02/04/2022 08:26:00 | 3 min

Juho viihtyy vapaa-ajallaan teatterin lavalla

Lue lisää
Artun parhaat metsämuistot liittyvät Lapin kalastusreissuihin
Uutiset | 11/30/2021 08:26:00 | 2 min

Artun parhaat metsämuistot liittyvät Lapin kalastusreissuihin

Lue lisää