Beställ skogsgödsling förmånligt nu – flera gemensamma projekt inleds inom kort

01/25/2019 13:22:55

Skogsgödsling får skogen att må bättre och ökar trädens tillväxt. Nu kan du delta förmånligt i våra gemensamma gödslingar. Du kan dra av gödslingskostnaderna i skogsbrukets beskattning.

Allt fler skogsägare gödslar sina skogar. Med en gödsling kan tillväxten i skogen vara cirka 15–20 kubikmeter per hektar. Detta motsvarar nästan ett dragbilslass mer virke per hektar.

- Ett av de enklaste sätten att gödsla skogen är att vara med i våra gemensamma gödslingar. Som bäst planerar vi flera gödslingsobjekt i våra egna skogar för nästa gödslingsperiod. Säkerställ din plats redan i början av året, uppmanar produktchefen för UPM Skogs skogstjänster Elise Hovi.

Tre skäl att gödsla skogen:

  1. Träden börjar växa snabbare.
  2. Andelen stockar ökar.
  3. Skogen mår bättre.

En kraftig skog klarar bättre av sjukdomar, skadegörare och naturkrafter samt återhämtar sig snabbare efter följderna av dessa. 

- Vi hjälper dig i alla frågor som gäller gödsling. Med hjälp av tjänsten UPM Skogsgödsling får du dessutom gödslingen som en allt i ett-lösning utan att du behöver göra någonting själv.

Utnyttja skatteavdraget och Kemerastödet

Du kan dra av kostnaderna för skogsgödsling i skogsbrukets beskattning. För vitaliseringsgödsling av skogen kan du dessutom får statligt Kemerastöd.

Försäljningspriset för vitaliseringsgödsling på torvmark är till exempel i genomsnitt 580 euro per hektar (+ moms 24 procent). Skogsägaren behöver endast betala cirka 285 euro per hektar när skatteavdraget beaktas och Kemerastöd fås för skogen.

- Om du är vår partnerskapskund kan du betala gödslingskostnaderna med din virkeshandelsbonus, tipsar Hovi.

Så här beställer du skogsgödsling*

Kontakta din skogskundansvariga. På detta sätt säkerställer du att du får den gödsling du vill ha och kommer med i de gemensamma gödslingarna.

  • Vi utarbetar en gödslingsplan som lämpar sig för din skog.
  • Du kan dra av gödslingskostnaderna i beskattningen av virkesförsäljning.
  • Vi kan ta reda på om du får statligt Kemerastöd och kan även ansöka om stödet för dig.
  • Handla snabbt så får du gödslingen till ett förmånligare pris.

Sök kontaktuppgifter till våra skogskundansvariga

 

* Kontrollera om tjänsten är tillgänglig i ditt område genom att kontakta din skogskundansvariga eller servicecentralen.