Metsätilan sukupolvenvaihdos: näillä vinkeillä onnistut

Miten metsätilan sukupolvenvaihdos tehdään onnistuneesti? Milloin sukupolvenvaihdos on järkevää tehdä? Ja miten metsätilan omistuksen siirtäminen jälkipolville etenee? Tällä sivulla vastaamme yleisimpiin kysymyksiin metsätilan sukupolvenvaihdoksesta.

Sujuvan sukupolvenvaihdoksen avaintekijät:

  1. Ajoissa liikkelle avoimella keskustelulla
  2. Tavoitteiden ja tarpeiden kartoittaminen
  3. Asiantuntija apuun

Metsätilan sukupolvenvaihdos: mistä aloitan?

Jokainen metsätilan sukupolvenvaihdos on oma ainutkertainen tapahtumansa, vaikka ydinkysymykset sukupolvenvaihdoksesta ovatkin usein samoja. Metsätilan omistajanvaihdoksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja avoimesti keskustellen. Vaikka jokainen metsätilan sukupolvenvaihdos on omanlaisensa, voi toisten metsänomistajien kokemukset sukupolvenvaihdoksesta rohkaista liikkeelle.

Metsätilan sukupolvenvaihdokseen liittyy paljon erilaisia tunteita, päätöksentekoa, taloudellisia vaikutuksia ja oikeudellisia kysymyksiä, joten aiheeseen voi olla myös hyvä syventyä lukemalla käytännönläheisiä artikkeleita metsätilan sukupolvenvaihdoksesta.

 

Ota asiantuntija avuksesi jo metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa

Avuksi sukupolvenvaihdokseen on hyvä pyytää asiantuntija, joka hallitsee sekä vero- ja lakikysymykset että metsätalouden. Asiantuntijan kanssa sukupolvenvaihdos etenee suunnitelmallisesti, selkeästi ja sujuvasti. On hyvä keskustella luopujan ja jatkajan sekä muiden perheenjäsenten ajatuksista ja toiveista sukupolvenvaihdosta kohtaan. Toiveiden, tarpeiden ja mahdollisuuksien kartoittaminen onkin hyvä lähtökohta metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelulle.

Ratkaisuja omistajanvaihdokseen on useita

Metsätilan sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa luopujan elinaikana kaupalla, lahjalla tai lahjanluonteisella kaupalla. Metsätilan voi myös liittää osuuksia vastaan yhteismetsään, jolloin voidaan luovuttaa yhteismetsäosuuksia nuoremmalle polvelle tiloja pirstomatta taikka jättää yhteismetsäosuuksia perinnöksi. Mikäli omistajanvaihdosta ei toteuteta elinaikana, voi metsänomistaja vaikuttaa  omaisuutensa jakautumiseen ja saajiin testamentilla. 

Miten metsätilan sukupolvenvaihdos tehdään?

Teemme yhteistyötä OpusLex-asianajotoimistojen verkoston kanssa, joten saat meidän kauttamme helposti yhteyden juridiikan asiantuntijaan, ja siten varmistat, että sukupolvenvaihdos tehdään juridistisesti kestävästi ja kaikkien perheen jäsenten kannalta toimivasti. Ensitapaaminen OpusLex-verkoston asianajajan kanssa ei velvoita sinua mihinkään. Saat tapaamisessa kustannusarvion mahdollisista toimenpiteistä, jonka jälkeen voit pohtia rauhassa, miten haluat edetä.

 

Metsätilan sukupolvenvaihdoksen vaiheet:

  1. Anna meille suostumus henkilötietojesi välittämiseen, jotta voimme yhdistää sinut ja OpusLex-verkoston asianajajan alkukartoitusta varten. Voit myös ottaa yhteyttä lähimpään metsäasiakasvastaavaan tai UPM Metsä asiakaspalveluun.
  2. Alkukartoituksessa saat asiantuntijalta ehdotuksen toimintavaihtoehdosta, toimenpiteiden kustannuksista ja aikataulusta. Sinä päätät, haluatko lähteä toteuttamaan järjestelyä.
  3. Jos hyväksyt ehdotuksen, asianajaja hoitaa omistusjärjestelyn ja laatii tarvittavat asiakirjat, joten sinun tarvitsee vain allekirjoittaa paperit.

 

 

Milloin metsätilan sukupolvenvaihdos kannattaa tehdä?

Moni metsänomistaja saattaa empiä sopivaa ajankohtaa sukupolvenvaihdokselle. Alkukartoitus on hyvä tehdä asiantuntijan kanssa mahdollisimman hyvissä ajoin. Mitä aikaisemmin aloitat sukupolvenvaihdoksen suunnittelun, sitä laajempi valikoima keinoja sinulla on käytettävissäsi. Erityisesti merkittävät veroedut voivat jäädä saamatta, jos toimeen ei ryhdytä riittävän ajoissa.

Kun tila siirtyy ajoissa nuoremmalle sukupolvelle, syntyy jatkajalle tilaisuus ottaa haltuun metsäomaisuuden hyvä hoitaminen ja metsävarallisuuden kasvattaminen ilman metsälle mahdollisesti haitallisia katkoksia. Jatkuvuuden varmistaminen hyvissä ajoin antaa varmasti mielenrauhaa myös metsästään luopuvalle.

Liikkeelle lähtö asiantuntijan kanssa onnistuu myös etänä, joten puhelimeen tarttumista ei kannata viivästyttää sen takia, että kasvokkaista tapaamista ei olisi mahdollista järjestää.

Riittävällä panostuksella metsät saadaan pidettyä terveinä, Atte muistuttaa
Artikkeli | 3 min

Riittävällä panostuksella metsät saadaan pidettyä terveinä, Atte muistuttaa

Lue lisää
Pysy tietoisena, mitä omassa metsässäsi tapahtuu, Kati kehottaa
Artikkeli | 4 min

Pysy tietoisena, mitä omassa metsässäsi tapahtuu, Kati kehottaa

Lue lisää
Miten löydät metsäasiakasvastaavasi yhteystiedot
Artikkeli | 1 min

Miten löydät metsäasiakasvastaavasi yhteystiedot

Lue lisää